Brief uit de gevangenis aan Beatrix

Majesteit,

In Detentiecentrum Zeist zitten 21 kinderen opgesloten met hun ouders, uitgeprocedeerde asielzoekers uit diverse landen. Een-en-twintig kinderen in de leeftijd van 1 tot 17 jaar wachten in de cel tot ze uitgezet worden naar hun land van herkomst.
Kinderen zijn sterk. Zijn veerkrachtig. Maar daar hebben ze wel frisse lucht, liefde, gezonde voeding en een goede leefomgeving voor nodig. Kinderen opsluiten: als dat het neveneffect is van regels correct toepassen, dan deugen die regels niet. Een kind hoort niet thuis in een detentiecentrum.
Die kinderen hebben u een brief geschreven. Om er zeker van te zijn dat die brief aankomt, help ik ze graag een handje. Wilt u ze antwoord geven?  Het adres is:
Detentiecentrum Zeist
Postbus 111
3769 ZJ Soesterberg
foto
foto
foto
foto

Daan Westerink, 13 maart 2006

Meer over deze en andere kinderen in detentiecentra: kijk naar de uitzending van 12 maart 2006 van Premtime En wie dit leest: voel je vrij om de brief over te nemen. Op je blog, in je artikel. Graag zelfs. En mail de brief naar politici. Meer informatie: bezoek de site over Naraa en haar kinderen.

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

45 Reacties

  1. Avatar van Daan
    Abdullah! Wat vreselijk voor jou en je moeder. Kun je me mailen alsjeblieft? mailto:dewereldisvoordaan@gmail.com

    Je kunt ook mailen of bellen met Stil Utrecht, ze kunnen je daar adviseren wat te doen. Hierbij hun gegevens: Je kunt ze mailen op mailto:info@stil-utrecht.nl

    Ze houden telefonisch spreekuur op woensdagochtend van 9:00-11:00 uur, op nummer: 030- 2715 483. Succes!!!
    Reactie is geredigeerd

  2. Avatar van Abdullah
    ik wil wat zeggen over me vader ….hij is vant in de dtentie centrum soeterberg..terwijl hij niks gedaan heb…en ik en mijn moeder wonen in den helder…maar ze hebben em vader opgepakt omdat hij geen legetimatie had…maar wij wachten op de derde asiell..kan mijn vader misschien vrij komen….

    ik hoop dat iemand mij helpt..

    vriendlijk groet abdullah

  3. Avatar van Isis Nedloni
    p.s. Het maakt totaal niet uit wie die brief heeft geschreven…De meeste kinderen in deze situaties weten toch niet de weg die ze moeten bewandelen om uit deze afschuwelijke situatie te komen…Het zijn kinderen…en misschien zat er wel een slim meisje tussen…die dacht aan de koningin…zoals in sprookjes…of een hulpverleenster die gek wordt van de onmacht…en zoiets heldhaftigs toepast…een kind is een kind is een kind…..afhankelijk van den volwassen wereld….

  4. Avatar van Isis Nedloni
    De kinderen hadden waarschijnlijk al een trauma….dat sudderde wat naar de achtergrond door een stabieler schools leven…en komt er weer een trauma bij door het wegrukken van deze stabiliteit en opsluiting. Ik kan het niet meer volgen wat er hier gebeurd…Is er geen mensenrechten organisatie voor het kind? Waar is de jeugdzorg.? Waar is zelfs de kinderbescherming? De Kinder rechters die zich er mee gaan bemoeien.Ik ervaar het als een koude oorlog…zo n stiekeme …zonder wapens……de wet als wapen…hartverscheurend!!!!

  5. Avatar van maorijnesen
    Gelukkig gaat de SP zich ermee bemoeien. Die houden erg van kinderen. Hebben ze ook moeten leren want nog niet zo lang geleden vonden ze het wel heel tof als er in china hele schoolklassen verdwenen in concentratiekampen. En de nederlandse politiek is nu vrijwel identiek aan die onder de communistische vriendjes van onze nederlandse bierbuiken. Laat duizend kinderen zuchten….

  6. Avatar van wilma
    Het is gewoon onaanvaardbaar dat er in ons land onschuldige kinderen in de gevangenis zitten.

  7. Avatar van MarcN
    t.a.v. App,

    Volgens mij kan jij helemaal niet goed vergelijken. Ik heb hier een andere brief van de betreffende ondertekenaar en daaruit maak ik op dat het hetzelfde handschrift is.

  8. Avatar van Solvejg
    Trouwens, voor wie er nog aan zou kunnen twijfelen, ik stond niet ingelogd: ik ben het die zo reageert!

  9. Avatar van Voordaan
    Dus het is belangrijker om een geheel foutloze brief te schrijven dan de boodschap die deze 21 kinderen de wereld in sturen?
    Dus het is belangrijker om te vertellen dat een volwassene ze wellicht bij heeft gestaan bij het schrijven van de brief dan te benadrukken dat deze kinderen niet gevangen horen te zitten?
    Dus het is niet mogelijk dat deze kinderen na maanden zo depressief zijn dat ze wellicht niet helemaal meer goed en foutloos Nederlands kunnen schrijven?
    Wat is je punt App? Ik snap het werkelijk nu helemaal niet meer. Dus deze kinderen mogen wat jou betreft, ondanks alle conventies gewoon opgesloten worden?

  10. Avatar van Solvejg
    Het kan me geen moer schelen wie hem geschreven heeft! Het komt ook wel eens voor dat je een brief schrijft namens een ander: is de boodschap dan minder ernstig? Wat een gezeik zeg. Doet iemand eens een keer wat, zoals Voordaan en dan vind ik het best als je het er niet mee eens bent: ga dan iets anders doen, kan ook heel zinvol zijn. Voor Amnesty wordt ook vaak gevraagd een brief te schrijven voor een ander of namens een ander: als iedereen maar twee keer per jaar actie voerde zoals Voordaan hier, dan werd de wereld weer een stukje beter. TIEN aanbevelingen voor Voordaan, al kan ik die in mijn eentje natuurlijk niet geven! Ik ga een brief schrijven: ik typ hem, dan kan niemand zien of ik hem zelf heb geschreven of mijn buurman. GOEIE ACTIE DAAN!

  11. Avatar van Voordaan
    Dank Isis en anderen, inmiddels is de SP bezig met het voorbereiden van kamervragen. Ik stuur vandaag een kaartje richting Zeist, die zijn daar nog steeds erg welkom.

  12. Avatar van app
    En geen van die kinderen daar beheerst het Nederlands voldoende om zelf een brief te schrijven? Want deze is overduidelijk door een Nederlandse volwassene geschreven.

  13. Avatar van anoniem
    Afschuwelijk. Dit mag je kinderen niet aandoen. En dan gaan wij de mensen in Afghanistan helpen, wat atruïstisch he?
    viktor

  14. Avatar van app
    @MarcN
    Dat dacht ik ook even, tot ik handschriften echt goed ging vergelijken. En dan zie je dat het niet zo is.

    Ik vind het jammer dat het niet door hen zelf is geschreven; het had m.i. de boodschap krachtiger gemaakt. Nu geurt het weer naar de hulpverlening, zoals Rob ook al opmerkt. En dat is jammer.

    Wat ik verder van dit soort situaties vind, staat op mijn eigen weblog; dat hoef ik hier niet te herhalen.

  15. Avatar van Alice
    Om maar lieve Voordaan,
    hoe houd ik nu mijn ogen droog bij zo’n verhaal?

    Dit is heel erg.
    Ik ga het rondsturen naar mijn familie in de WRR en op BIZA. Zij werken soms zo hard, dat zij geen weet hebben……

  16. Avatar van Ramirezi
    Mooie aktie, en als je een brief ondertekent dan sta je voor de inhoud, dus wie ‘m geschreven heeft maakt dan niet meer uit…

  17. Avatar van arie
    M.i.kan zo’n brief heel goed door een ouder kind gescrheven zijn. Het is verbazingwekkend hoe snel men het jargon kent (wat in de brief voorkomt en niet des kinds lijkt).
    Hoe dan ook: natuurlijk horen kinderen niet op zo’n manier in detenie.
    Ik hoop wel dat iemand in de omgeving van de briefschrijver(s) de kinderen duidelijk gemaakt heeft dat publiciteit altijd goed is maar dat de koningin in hun smeekbede geen rol kan spelen. En dat daardoor geen verwachtingen worden gewekt die zij niet kan waarmaken.

    Ik vind überhaupt zo’n detentie vreemd, los van het (on)menselijke aspect. Want tot enkele jaren geleden was er een vertrekcentrum, in Ter Apel. Kinderen gingen naar school. Volwassenen konden cursussen volgen (de koningin is er zelfs op bezoek geweest, zeer geïnteresseerd, maar meningsloos).

    Laat men de brief naar de IIe Kamer sturen. Daar zitten de mensen die kleur moeten bekennen.
    Zeker nu de kiezer een signaal heeft gegeven dat het wel wat warmer kan in dit kikkerlandje.

    Om te beginnen moeten die kinderen dus naar school, dat lijkt me niet zo moeilijk.

  18. Avatar van Cor
    als er kinderen in het spel zijn wordt het strak hanteren van regels altijd problematisch; ik kies partij voor kinderen en het dondert niet door wie en hoe de brief geschreven is……
    groeten Cor

  19. Avatar van Croisabel
    Brief aan Bea. Opgesloten kinderen in Nederland. Er zijn echt nog zo ontzettend veel dingen om je als Nederlander voor te schamen.
    Schaam Schaam Schaam.
    Laatst schreef ik over http://www.volkskrantblog.nl/bericht/37044. En over hoe erg het me lijkt om als volwassene nog met huisgenoten te zitten en maar een eigen kamertje te hebben. Dat klinkt in vergelijking met het lot van deze mensen, waaronder kinderen, eigenlijk nog als een heerlijke rijkdom.

  20. Avatar van Rob
    Trieste toestand. We zijn vergeten hoe democratie werkt – het gaat er niet om te doen wat het volk denkt te willen op zeker moment, maar om te doen wat goed is. En dit is niet goed.

  21. Avatar van Voordaan
    Gelukkig, dank iedereen, dat de discussie weer gaat over dat er geen kinderen opgesloten moeten worden. En inderdaad Arie, kinderen schrijven ook zo. Deze brief is wel degelijk geschreven door een kind, van 17 jaar oud. En de Tweede Kamer wordt ook verwittigd van deze brief, maar de Koningin appeleert aan een bepaald gevoel, ook bij deze kinderen. In de docu van Premtime werd trouwens benadrukt hoe depressief kinderen worden van opsluiting. Volslagen onacceptabel.

  22. Avatar van anoniem
    dankzij al dit gezeik (van de mensen die menen dat dit allemaal maar moet kunnen, dat we toch overal zulke goeie regeltjes voor hebben enz enz) schiet het niet op met veranderingen en blijft het vechten tegen de bierkaai. Totdat zulke mensen zelf misschien een keer persoonlijk geraakt worden door een onrecht, en zelf met al die fijne regels van bovenaf te maken krijgen…

    maar dat wil je ze niet toewensen natuurlijk. pfff

  23. Avatar van Voordaan
    Ik heb mijn bron gecheckt:
    De brief is naar buiten gesmokkeld. Buiten het detentiecentrum was toen een tv-ploeg van Premtime bezoekers aan het filmen. Wat zij hebben daar en gefilmd kon je gisteravond zien in hun http://www.omroep.nl/nps/premtime/ over de psychische en emotionele gevolgen van het opsluiten van kinderen. Voila. Zo kwam Premtime aan de bovenstaande brief, en die is doorgestuurd naar mijn bron. Waarom? Omdat eerder brieven naar de koningin zijn gestuurd en men de idee heeft dat die niet aangekomen zijn. Vandaar de publiciteit.
    Inhoudelijke discussie? Graag! En die mag wat mij betreft nog steeds ontopic zijn: kinderen horen niet opgesloten te worden in gevangenissen.

  24. Avatar van Wessel
    Ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom deze brief niet door die kinderen zelf zou zijn kunnen geschreven. Je hebt kinderen die erg goed kunnen schrijven, zoals je ook volwassenen hebt die dat erg slecht kunnen.

    Jammer dus dat App niet met inhoudelijke argumenten komt. Ik dacht dat het dingen roepen zonder ze te onderbouwen meer iets was dat aan mij toebehoorde, maar het schijnt besmettelijk te werken 😉

  25. Avatar van MarcN
    t.a.v. App.
    Brief is geschreven door 1 van de ondertekenaars. Kan je vrij eenvoudig aan het handschrift zien.

  26. Avatar van Voordaan
    @ App: c’est le ton qui fait la musique. Waarom zou ik over Rob heenvallen? Je mag van mij overal je vraagtekens bijzetten. Het gaat om de kinderen App, die gevangen zitten in Zeist. Dat is geen fabel, dat is de naakte waarheid. En nogmaals: het woord eenzijdig heb jij gebruikt, niet ik. En daar wil ik het graag bij laten.

  27. Avatar van moonfairy
    Goed gedaan Voordaan, waar ik verdrietig van wordt, is dat men gaat discussieren over de vorm, en de inhoudt, het opsluiten van kinderen is toch echt iets wat helemaaaaaaaaaaaaaaaaal niet mag, mijn hart bloed, en het kan me NIKS schelen of ik fouten schrijf of dat die kinderen hulp hadden bij het schrijven van die brief, denk je echt dat Koningin Beatrix geen hulpt krijgt als ze uberhaupt terugschrijft!!!!!!!!????????????liefs Moonfairy

  28. Avatar van E de Waal
    Tjonge jonge
    Deze discussie gaat weer helemaal nergens over

    JE MOET GEWOON GEEN KINDEREN OPSLUITEN

    PUNT

    ely

  29. Avatar van alib
    Detentiecentra afbreken stel ik voor. Niemand verdient het opgesloten te worden omdat hij illegaal hier is.

  30. Avatar van app
    Alice en Voordaan, nu ook even over Rob heenvallen. Anders begint het wat eenzijdig te lijken…

  31. Avatar van Voordaan
    @ Maorijnesen: Wat een belacheljke reactie. Het gaat hier over 21 kinderen die in een detentiecentrum gevangen zitten. Ik ga niet meer accepteren dat mijn blog gebruikt wordt voor dit soort vervuiling. Ik ben geen afvalbak. Ga je schamen.

  32. Avatar van Rob
    Ik snap App wel want ik had hetzelfde gevoel. De brief is een beetje gekunsteld, alsof iemand moeite heeft gedaan om hem ‘echt’ te laten lijken, o.m. door dat schoolmeestershandschrift en de kleine taalfoutjes. Het blijft echter geuren naar hulpverlening.

  33. Avatar van sjoukje
    De brief is uit naam van de ondertekenende kinderen geschreven, maar het komt wel wat gekunsteld over.
    Maar dat is een detail en niet echt van belang toch?

  34. Avatar van happy newsman
    Het antwoord van brieven aan de koningin is standaard altijd ongeveer het volgende: uw brief in goede orde ontvangen. Hij is voor afhandeling doorgestuurd naar ……en dan komen waarschijnlijk de namen van de ministers Rita Verdonk en Piet-Hein Donner.
    Maar ze zal wel kennis nemen van de brief. Al is het in een korte samenvatting die haar zal worden aangereikt. Ze kan dan zelf beslissen of ze de hele brief gaat lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield