Klussen is (n)iets voor vrouwen?

fotoIk een klusvrouw? Een handywoman? Ik geef het grif toe: ik ben niet de handigste in ons huishouden. Ik zal mijn snuit niet drukken, maar sta ook niet vooraan als er een nieuw aanrechtblad gezaagd moet worden, of als er keukenkastjes opgehangen moeten worden. Maar wat moet moet. 

En zo weet ik nu, op zondagavond, alles van de firma Beamix af. Dat wil zeggen: van hun vulmiddelen en lijmproducten. En ook van hoekprofielen. 
fotoNadat onze tegelleverancier na maanden eindelijk uit zijn winterslaap was gesukkeld en de door ons zo geliefde zwarte tegeltjes leverde, konden we gisteren aan de slag. 

Die eerste dag was ik voornamelijk koerier: lijm ineens op, aluminium hoekprofielen waren nodig, gereedschap dat brak, en ineens stond ik weer middenin een echte mannenwereld. Het eerste winkeltje was belazerd door zijn groothandel, dus kon ik er alleen een klein potje tegellijm kopen. Blijkbaar had ik een zonnig gezicht, en hij een dito humeur, en dus kreeg ik van hem ‘studentenkorting’. Een man weet soms niet met welke woorden hij een vrouw blij maakt. Studentenkorting! Ik ben 37!

Als een blije geit ging ik naar het volgende adres. Op zoek naar nog meer tegellijm, en naar de hoekprofielen. Maar in de enorme bouwmarkt waar ik terecht kwam kon ik na de tegellijm de profielen niet vinden. De jongens bij de balie keken me schaapachtig aan. Ik suste het valse heksenstemmetje dat fluisterde: ‘ze denken vast, daar heb je weer en vrouw’, en stelde mijn vraag: ‘waar zijn de aluminium hoekprofielen?’ De jongen keek mij een tijdje aan. Toen wees hij zonder te kijken achter zich en zei: ‘daar, naast de tegels’. Ik zei: ja, dat zijn hoekprofielen voor tegels, maar die bedoel ik niet.’ (voor de dames en enkele heer, ik heb geprobeerd in mijn eigen woorden om uit te leggen wat een hoekprofiel voor tegels is, maar dat kost een extra blog!).

De jongen zei weer: ‘profielen van aluminium staan daar bij de tegels’. Ik zei beschaamd: ‘sorry, dan heb ik zeker niet goed gekeken’. Ik ging weer naar de bak met tegelprofielen. En zei hardop: ik zoek gewone aluminium profielen, geen tegelprofielen. De dame naast mij zei: maar dit zijn aluminium profielen! Ik besloot niets te zeggen en glimlachte naar de vrouw. Toch maar weer terug naar de jongens van de balie. ‘Ik zoek naar gewone profielen, van aluminium, niet specifiek voor tegels, waar kan ik die vinden?’. De jongen slaakte een diepe zucht. ‘Ooooh, u bedoelt gewone profielen van aluminium. Rij 19’…. Ja dat ZEI ik toch? Wie is er hier nou blond?

Thuisgekomen zat de helft van de tegels al op de muur, en kon met mijn lijm de andere helft erop geplakt worden. Hoera voor het klussen, maar mijn taak was volbracht. Dacht ik. Want vandaag moest er gevoegd worden. En zowaar: ik, dochter van een bouwvakker, ik heb gevoegd! Als klein meisje stond ik al op een steiger met een troffel en meetlat in mijn handen, en ik vond het prachtig. 

fotoAls groot meisje heb ik mij tijdens verbouwingen voornamelijk bezig gehouden met behangen, schilderen en inrichten. Het grovere werk, dat liet ik graag aan lief en vrienden over. Maar ineens voelde ik mijn roeping – de waarheid is dat ik dringend werd verzocht te helpen- en ik heb er geen spijt van. Alsof ik het dagelijks deed: het voegen ging geweldig. En het was ook nog eens eg leuk om samen te klussen. Ik krijg nu zelfs zin om samen de badkamer en het toilet te gaan doen. Overmoed?

Tsja, is klussen nu wel of niet iets voor vrouwen? Je moet het soms gewoon even doen. Niet zeuren, niet bang zijn, op internet kun je genoeg tips vinden hoe je bijvoorbeeld moet voegen. En als je kleine handen hebt: er is zelfs vrouwengereedschap op de markt! En anders bestel je een boek voor vrouwen die nooit een handy girl zullen worden, maar wel hun badkamer zelf willen gaan betegelen, inclusief het voegen!  (ook een aanrader trouwens voor al die mannen die wel willen maar niet echt kunnen klussen…)

Voordaan, 19 maart 2006

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

47 Reacties

  1. Avatar van Isis Nedloni
    gewoon met gereedschap…..terwijl ik linkshandig ben… en vrouw….mijn vriend kan minder

  2. Avatar van Voordaan
    Ja, ook ik ben de behanger en de schilder! Maar er zit meer in het vat (alleen: wanneer komt het er uit!)

  3. Avatar van Helen (www.zeetjes.nl)
    Klussen vind ik op zich wel leuk; ik kan erg netjes verven en behangen 😉

  4. Avatar van Croisabel
    Ha Daan, ik vind klussen ook geweldig!! Perfectionistisch schilderen en dat soort dingen, heerlijk. Grappig dat je even die wereld bent ingedoken!

  5. Avatar van Ramirezi
    Klussen voor vrouwen is nog niks. Weet je wat errug is ? Vrouwen die de auto wassen ! Beuh…. ;D

  6. Avatar van Voordaan
    Vod, dat zouden mijn woorden kunnen zijn. Het moest en dus kon ik het. Klinkt als zij kwam, zag en overwon ;-)))

  7. Avatar van Vod
    Als er geklust moet worden laat ik het graag aan mannen over. Mijn moeder is dan zeer teleurgesteld want ze heeft altijd het goede voorbeeld gegeven. Ik hou vooral van gemak. Als het nodig is zal ik het zelf doen en dan lukt het me zeker.

  8. Avatar van Berbara
    Klussen? Hartstikke leuk toch! ’t Begon ooit met iets simpels, maar mede door vele verhuizingen ben ik m’n grenzen gaan verleggen en dan blijk je toch vaak tot meer in staat dan je denkt. En de voldoening die het geeft wanneer er weer eens een klus geklaard is!

  9. Avatar van rina
    ha lief blij geitje,
    klussen is leuk, geeft vaak de fijnste gesprekjes! moet nu denken aan die keer dat ik bij je op zolder aan t schilderen was en ik je over mijn nieuwe lief vertelde, kijk nu, daar valt niks meer aan toe te ‘voegen’!
    x rina

  10. Avatar van Voordaan
    Zwolly, ik neem mezelf graag op de korrel, zoals ik in al mijn blogs doe. Vandaar de aanhalingstekens. Klussen is net zo goed voor vrouwen als voor mannen. OF: voor sommige mannen en voor sommige vrouwen. Stigmatiserend vind ik de titel geenszins. Dan had ik de aanhalingstekens weggehaald.

  11. Avatar van Jaap
    @beus: reparareer als "echte man" je toetsenbord dan eens…caps lock lijkt vast te zitten… =)

  12. Avatar van Beus
    @Jaap: ISIS IS AL NAAR BED EN GEBRUIKT OP ZONDAG AVOND HAAR DIEPE INNERLIJKE VROUWELIJKE EIGENSCHAPPEN. Ze heeft echt nu geen tijd om iets over electriciteit uit te leggen.
    Als ‘man’ moet ik haar nu echt beschermen.

  13. Avatar van Jaap
    @isis, dat "simpele electriciteit maken" moet je me toch eens uitleggen…ik kom niet van het beeld af van iemand op een hometrainer met dynamo =P

  14. Avatar van Beus
    @Isis Je lijkt wel een kunstenaar.
    Het spijt me maar de naam van alle beroepen zijn tegenwoordig mannelijk.

  15. Avatar van Voordaan
    @ Jaap, Ik woonde in huizen met louter vrouwen: die waren reuze handig. Daar hoefde ik niet tegen op te boksen’-)) En nu ben ik dus op herkansing.
    @ Isis: we kunnen het!

  16. Avatar van Isis Nedloni
    Sommige vrouwen klussen handiger dan sommige mannen….lampen/ simpele electriciteit maken,verven,een doek opspannen,simpele lijsten maken, boren,zagen, gootsteen afvoer schoonmaken,timmeren,banden plakken,laminaat leggen,scheef behangen, schuren,houtwerk verven,p.c aansluiten,stereo etc aan versterker aansluiten,tuin omspitten,gips aanmaken,beton aanmaken, verven mengen,vuurtje stoken, ladders vasthouden…etc

  17. Avatar van Jaap
    Ik was na jaren van vrouwelijke bewoning weer de eerste man die in ons studentenhuis kwam wonen… Ik wil je niet afvallen hoor Daan, maar ik heb de eerste weken wel wat recht moeten zetten hier en daar… Daar waren de resterende vrouwen wel weer ontzettend blij mee overigens =)
    Maar goed, nu weer met bijna alleen maar mannen en het blijft eenzaam aan de top…
    Niets toffer dan iemand die goed in zijn/haar vak is, of dat nu klussen of verzorgen is.

  18. Avatar van Helena
    Wat handig ben je! Helaas ben ik niet echt handig! Schilderen, en nog wat dingen kan ik wel maar daar houdt het mee op. Grappig die studentenkorting!
    Leuk geschreven!

  19. Avatar van Voordaan
    @ Wilma: DE belangrijkste voorwaarde voor klussen bij iemand anders: de catering en de gezelligheid. Anders hoeft het allemaal niet, en zeker niet snel. Ik zorg ook goed voor de klusmensen, vriend of ingehuurd. Komt denk ik door mijn achtergrond als dochter van een meesterstucadoor en metselaar. Je moet ze in de watten leggen…

  20. Avatar van Voordaan
    @ Alice: ik zie ineens een heel handig VK panel en een nieuwe rubriek! Klussen voor bloggers…die overall, die heb ik al! Erg handig Alleen zijn die extra gaten weer nergens voor nodig. Of je moet een plastuut mee als je buiten aan het klussen bent. Dus een vrouwenoverall..graag!
    @ Beus: goed van jullie! Wij ook wit en ook kleine klusbedrijven met aandacht voor milieu…

  21. Avatar van Alice
    Ik vind klussen ook Heerlijk!
    hameren, boren, spijkeren, slopen …
    Ik kan mijn eigen meubeles maken.
    Mijn man grapte altijd "ik zal je maar een overalletje kopen voor je verjaardag !"

  22. Avatar van wilma
    Klussen in huis laat ik aan anderen over, dat gaat niet meer, maar ik kan hele lekkere bakkies koffie zetten. Tijdens onze laatste verbouwing in de zomer van 2001 kwam het hele bouwbedrijf bij ons zijn middagboterham opeten, zat er tien man in de tuin, prachtig.

  23. Avatar van Beus
    @Voordaan: Mijn echtgenote laat alle mannelijke klussen aan mij over. Vaak stel ik me heel vrouwelijk op en roep dan dat ik ook twee linker handen heb. We besteden, als het financieel kan, graag alles uit, maar het liefst wit.
    Onze witte schilder is een vrouw met een eigen bedrijf, want daar hebben we wel veel sympathie voor. Het zou gewoon moeten zijn.

  24. Avatar van Voordaan
    @ Jacob: ja hoor, ik klus regelmatig bij! En tegeltjes snijden; alleen nog maar naar gekeken, maar dat gaat vast veranderen!

  25. Avatar van jacob hesseling
    fantastisch, maar heb je ok al tegeltjes geknipt of gesneden op maat, dan wordt het pas echt leuk. gefeliciteerd trouwens met al je nieuwe abonnees nu snap ik het zeker ook geklust bij al je kennissen 🙂 !

  26. Avatar van Voordaan
    Kijk nou, allemaal supergirls en boys in the house today! (ik zit nu ook ouderwets achter een pils, dat hoort toch, na het klussen?)

  27. Avatar van marlis
    niet lullen maar vullen
    niet dollen granollen!
    ik kan breien en haken
    en hangkassies maken
    borduren en uren
    glansverven (eerst schuren)

    ben wel blij dat ik niet zelf mijn ouwe trouwe gasfornuis hoefde te (de)monteren vandaag 🙂

  28. Avatar van Voordaan
    Hee Tejo! Ja, dat programma was geweldig. Omdat mensen het masker wel moesten laten vallen. En wat je dan zag was niet altijd zo gezellig.. De badkamer verbouwen: de vorige keer 9vorige huis, 8 jaar geleden) deed een tegelzetter het, en die was zo dronken dat mijn paatje alles weer over moest doen met lief. En we hebben goed opgelet en lieve buren (waar we mogen douchen) dus dat moet goed komen. Denk ik! Eerst maar eens het toilet, dat gaat iets sneller.

  29. Avatar van Theodora
    Voordaan,
    ik ben trots op je, maar een badkamer is een vreselijke klus. Eerst moest alles eruit gesloopt worden namelijk. Ik heb weken in de troep en stof gezeten en dan kon ik ook nog eens niet douchen. Ik wil je niet ontmoedigen slechts een beetje waarschuwen. Huur een handige man of vrouw. Of laat het fijn aan die handige man van je over.
    Ik kan wel goed schilderen en de puntjes op de i zetten trouwens.
    En heb je weleens dat programma van Frans Bromet gezien over verbouwingen. Oh, dat was erg 🙂

  30. Avatar van Voordaan
    @ Viktor: ja, wanneer die gedachtentransformer nou eindelijk eens op de markt komt!
    @ Solvejg: goed zo, ik ga dat ook doen. Wachten duurt eindeloos…

  31. Avatar van jeg synes/even stilstaan bij...
    Heerlijk jouw verhaal…dat geeft de burger moed….want mij staat als vrouw ook een aardige klus te wachten, zij het dat we (mijn partner en ik) er een aannemer voor hebben ingeschakeld..maar toch!! We zullen zelf toch ook één en ander moeten doen als het moeilijk werk gedaan is: het dak!! PFFFFFFF….hoewel ik best een handy girl ben….
    maar het ook liever aan de man overlaat, hoewel die ook left handed is…..hahaha.
    Bedankt voor de tips..m’n kleine handen met lange smalle vingers zijn niet geêigend voor mannen gereedschap.

  32. Avatar van Solvejg
    Een blog naar mijn hart. Ik ga meteen die handy girl bestellen :), kan ik tenminste al die ideeen meteen omzetten, in plaats van altijd maar te moeten wachten op die ontzettend handige familie van mij (vader en broers) of exen 🙂

  33. Avatar van viktor loman
    Klussen is niks voor vrouwen. En klussen is trouwens ook niks voor mannen. Althans handmatig klussen. Ik studeer nog op een methode om iets door denkkracht te laten gebeuren. De materie aan de geest ondergeschikt te maken. Vandaag wilde ik dat een geel houten zuiltje donkergrijs met lichte spikkels werd. Helaas heb ik dat toch met spuitbussen en gesjouw náár en ván de box moeten doen. Wel aardig gelukt moet ik zeggen, maar ik blijf het een mensonwaardige primitiviteit vinden.
    groetekens
    viktor

  34. Avatar van Voordaan
    Ja Beus, hoogste tijd. Of in mijn geval dan alles nog even recht hangt valt te bezien. Maar het komt dan vast weer goed want ik kan goed stylen en decoreren! Heb jij een handige partner?

  35. Avatar van Beus
    Het wordt ook eens tijd dat al die rotklussen eens door vrouwen overgenomen worden.
    Provoceren is heerlijk.
    Ga door vrouwen, jullie lijken wel mensen.

  36. Avatar van fran
    Dag Daan
    Nee de huurbazin, die stopte,,,
    dat was de vriendin van eigen huissie maken
    op dat erf.
    Zij valt trouwens op vrouwen, de vriendin van mij.
    Lassen is enig
    Tegels zetten is te veel prutswerk , alles recht,
    kan ik niet
    Leuk dat je ventje het stimuleert.
    Is trouwens enig met vrouwen in de praxis over techniek lullen
    Zeg neem jij dan jouw Makita mee?

  37. Avatar van Voordaan
    Geweldig Fran! Wauw, twee lasdiploma’s! Ik ken ook veel handige vrouwen, maar ik merk bij mezelf toch wel enige schroom voordat ik ga boren bijvoorbeeld. Omdat ik vaak denk dat ik niet handig ben.En ik heb een superhandyman in huis. Die overigens mij steeds stimuleert het zelf ook te doen. En dat deed ik vandaag dus. En dan gaat het ineens vanzelf! Maar dat je vriendin ineens de boor neerlegde….jammer ja!

  38. Avatar van fran
    Lieve Daan
    mooi verhaal
    Ik heb zelf een landbouw opleiding en 2 lasdiploma’s en ben aardig handig, heb vriendinnen die in de landbouw werken en een heeft haar eigen huis gebouwd. Ik weet niet beter of ik bel een vrouw voor een klus als ik info wil.
    Schuurtje neergezet, vriendin de vloer gelegd.
    Maar wat ik je wou zeggen
    Mijn vriendin was met een hele grote boor, ik geloof een stender ofzo…een klus aan hetdoen met
    haar huur bazin. En die wou een keer die boor vasthouden
    Ineke legt het uit. Komt manlief aan en heel onderdanig en angstig legt ze gauw de boor neer

    Jammer, zo ontzettend jammer is dat
    Het is zo leuk om te klussen, iets te maken wat blijft
    en handig en goedkoop om het te kunnen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield