Gigolo’s op de voorpagina van de Volkskrant

Ik pak de Volkskrant van de mat en zie op de voorpagina foto’s van drie mannen staan. Een man met een tattoo van een boze vrouw, op zijn bovenarm, een man met een ketting met groot kruis op zijn blote buik en een man met ontbloot torso. Wat is er met deze mannen gebeurd? Zijn ze vermist, hebben ze zich verdienstelijk gemaakt voor de samenleving, zijn ze gedwongen om als gigolo’s te poseren?

Nee, het zijn voetballers. Jongens die tegen een balletje trappen en daar onvoorstelbaar goed voor betaald worden. Jongens die idols zijn geworden, king of the world. Met een wereldvol aanbidders aan hun voeten. 

Voetbalkoorts? 
Ik moet lachen om de voetbalkoorts, glimlach bij de aanblik van straten die ook in de ‘duurdere’ wijken langzamerhand oranje kleuren. In die zin is het een eerlijk virus: jong en oud, arm en rijk, wit en zwart, hoog opgeleid en kansloos: voetbal is enorm besmettelijk en houdt geen rekening met afkomst.

Echter, om voetballers een podium te geven op de voorpagina van een dagblad, nog voordat ze met hun stevig verzekerde voetje tegen een bal hebben geschopt: dat gaat me te ver. Het lijkt me dat er, door het plaatsen van deze foto’s, belangrijk nieuws op de voorpagina gesneuveld is. En dat neem ik de hoofdredacteur kwalijk. Een rectificatie is op zijn plaats.

Voordaan, 7 juni 2006

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

23 Reacties

  1. Avatar van Zilvertje
    Ik heb het niet gezien, dus ik kan niet echt oordelen, maar prettig nieuws is ook wel eens fijn, maar soms is het wel zo dat totaal onbelangrijke dingen zomaar voorop staan. Ik hoop maar dat het gezellig wordt, zonder geweld en gezeur, is veel geluk voor velen. Maar echt leed verdient natuurlijk meer een podium, of helden, of mensen met goede ideen, maar ik denk er over na, de achterste pagina was denk ik beter geweest, maar ook een krant moet scoren! Dag.

  2. Avatar van anoniem
    Leo is niet slim.
    Happy al helemaal niet.
    Helena doe de groeten aan je kapper.
    Dit schrijf ik met een heeeeeele grote grijns

  3. Avatar van man met sombrero
    Niets zo mooi als komkommertijd! Roland Garos, Wibledon, geen Tour de France, Poetry International (hoewel niet meer wat het was), en het WK! Kijken, ondanks onze verschrikkelijke commentatoren (hoeveel beter in Belgie!), ondanks de ole ole massa even later, geprojekteerd op je stevig gesloten vensterrrrraam, fantastisch! Deel uitmaken van!! Op gepaste afstand. Genieten van…, nee Bergkamp is er niet bij.

  4. Avatar van sjoukje
    De vlaggetjes heb ik kunnen vermijden en dan nog weet ik niet in welke kleur ik ze zou willen ophangen 🙂

  5. Avatar van Voordaan
    @ Bart: het gaat me om die jongens op de voorpagina, niet om de pagina’s daarna. De voorpagina, dat is het belangrijkste nieuws. Volgens de hoofdredactie.

    @ Arie: heerlijk, weer vijf blogjes van jou! Ik neem morgen de natuurpen weer ter hand, heb nog een mooie foto voor jou en Jacob! En niet van een WK voetbal-bal!

    @ Helena: prachtig inderdaad, voetbal. Ik weet ook nog precies waar ik was tijdens de halve en hele finale van het EK in 88. Daarna is de voetbalkoorts definitief gezakt. Iedereen zijn lol, ik ben niet anti-voetbal, maar ja, dit ging mij iets te ver. Of ze nou mooi zijn of niet.

    @Theodora: alles is helemaal oranje. En hopelijk heel blij (hoewel iedereen de Poolse supporters vreest begrijp ik). En ik ben weer even terug, en mijn naam is ook nog eens oranje! Nou vraag ik je ;-)))

    @ Isis: ja, ook de hoofdredacteur is besmet. En wat niet eigenlijk. Oranje wuppies, oranje Volkskrantbanenkrant, mensen die wel naar een bruiloft willen komen, maar alleen als er ergens een televisie staat… Wel lekker rustig in de stad straks!

    @ Jeg: ja, als ze dan zo nodig blote mannen moeten plaatsen, dan wel mooie ;-)))

  6. Avatar van Solvejg
    Ach Daan, ik denk dat de komkommertijd wat vroeger is ingegaan dan voorgaande jaren. 🙂

  7. Avatar van jeg synes/even stilstaan bij...
    ach wat…..de nieuwe goden…..
    men moet toch ergens een totempaal voor oprichten
    maar op de voorpagina was mij ook even teveel…
    bovendien vind ik het helemaal geen mooie mannen!!!

  8. Avatar van Isis Nedloni
    Nou, dat verraad de voetbal gekte van de hoofdredacteur alleen maar…..en …vergis je niet….ook de Volkkrant past zich als een schaap op de dam , aan. Voetbal scoort immers op zoveel gebieden! Tot Helemaal beneden aan het riool toe! We leven weer in de decadente Romeinse tijden!

  9. Avatar van arie
    En die tekening op de bal, het voetbal duurt een maand maar verder zie ik geen verband.
    Always be cryptic when you don’t have a message (E. Waugh) zeg ik tegen mezelf.

  10. Avatar van arie
    … ik zag zelfs Sikhs in Londen met een oranje tulband (bij Jos G.). Gekker moet het niet worden.

    Hoewel: sport verbroedert en de Sikhs hebben een mooi geloof: een mengvorm van boeddisme, islam en hindoeïsme.

    Maar die foto valt nog mee. Het katern de Verleiding besteedt een een heel artikel aan de bal.
    Veel lucht, maar dat hoort bij een bal.
    Ik zit hier verweesd achter de computer terwijl er buiten gebald en (oranje)gevlagd wordt. Wat ben ik blij met het blog. Er zitten vijf logjes per dag aan te komen v.a. 9 juni. En zeker niet over voetbal, het oude nieuwe bijgeloof!

  11. Avatar van Theodora
    de hele wereld bereidt zich voor op het WK. Dat vind ik wel een prettige afwisseling met het overige treurige nieuws uit Irak om maar eens wat te noemen. Waanzinnig eigenlijk dat deze jonge mannen op handen gedragen worden. Ze zijn ook een produkt geworden. Voor veel jongetjes uit de sloppenwijken ook een droom.
    Leuk om weer eens wat van je te lezen!
    groet T

  12. Avatar van bart
    voordaan: heb je nieuws op pagina 2 t/m 9 gezien dat je per se niet had willen missen op de voorpagina?

  13. Avatar van Helena
    NB als ik voor mijn werk moet reizen naar Turkije, Frankrijk of Duitsland dan denk ik dat ik mijn eigen kapper maar laat overkomen.. ik heb me toch een kapsel en m’n eigen kapper kent m’n haar toch het beste, nietwaar? ’t kost wat centjes, maar dan heb je ook wat!

  14. Avatar van Helena
    "rare lui, die voetballers.." Zo zou Obelix spreken tot Asterix als hij deze foto’s zou zien. Ik vind ze wel wat wereldvreemd hoor! En de titel van jouw stukje is zo gek nog niet, Gigolo’s.

    Ik vind voetbal echt leuk en ik verheug me wel op de WK maar gezien de miljoenen euro’s (miljarden) die er in het voetbal omgaat heb ik er toch een beetje moeite mee. Het is iets te veel van het goede.
    Bij de amateur-voetballers wordt het trouwens ook steeds gezelliger.. zo bleek toen ik gisteren even naar Netwerk keek.

  15. Avatar van Voordaan
    Happy: Natuurlijk meen ik dat ik het kolder vindt dat er zoveel aandacht aan voetbal wordt besteed, zeker als er nog geen nieuws te melden in. Maar de manier waarop ik het breng is natuurlijk overdreven. Stof tot nadenken, zoiets?

    @ Jacob: er zijn een heleboel oude lezers afgevallen. Letterlijk. Kijk maar eens naar de familieberichten, een paar jaar geleden stonden daar iedere week in het weekend de pagina’s vol mee, nu afficieert men zich niet meer met die krant. Waar zijn die lezers gebleven? Het NRC: jongere doelgroep, de geboorteadvertenties zijn niet bij te houden, kolom na kolom. Een doelgroep die de VK graag zou willen denk ik. Crisis is er. Wie zijn wij? Waar voelen wij ons thuis? Ik moet je zeggen dat met het veranderen van het uiterlijk van de VK, de website etc. ik me steeds minder een echte Volkskrantlezer voel. Te populair en hype-gevoelig. Volgens mij moet je niet mikken op de jongste doelgroep, maar op die net daarboven: vanaf een jaar of 30. Maar bedien ook de oudere lezer. Die hebben zoveel tijd om te lezen, en ik denk niet meer dat de krant voor hen schrijft. Minder denk ik. En nu weer lachen!

  16. Avatar van happy newsman
    @Voordaan

    Je schrijft: "En met een hele grote grijns schreef ik de laatste alinea. Dat heet satire."

    Ik haalde die satire niet uit je laatste alinea. Nog steeds niet.

  17. Avatar van jacob hesseling
    Daan ben benieuwd. Niettemin snijd je een gevoelig punt aanvoor een krant. De Volkskrant is mijns inziens al jarenlang zoekende naar de passende stijl foto voor de voorpagina van de krant. Mijns inziens met wisselende thema;s en ook wisselend succes , Je kunter wel een artikelel over schrijven .Waar is de hoofdredacteur . Kom op Pieter leg hier op de web site eens verantwoording af – leuke gast , moet toch kunnen . Geert Jan, luister naar Daan ,haal Pieter en regel het zou ik xeggen

  18. Avatar van Voordaan
    Vod en Leo: met een grijns lees ik jullie reactie. Met een grijns bekeek ik de foto’s op de voorpagina. Met een grijns kijk ik naar de oranjegekte. En met een hele grote grijns schreef ik de laatste alinea. Dat heet satire. Ik had ook kunnen schrijven hoe goed het is dat er nu eindelijk half ontklede kerels de voorpagina sieren, en niet hun vrouwelijke soortgenoten. Maar ja, dan was het ook niet goed geweest ;-)))

    @ Jacob: met jou altijd! Ik heb trouwens mooie foto’s gemaakt van de natuur, zal ze morgenavond plaatsen.

  19. Avatar van Leo
    He Voordaan, waarom ben je altijd zo serieus…? Had je weer een vreselijk bericht op de voorpagina gewild met een dito treurige foto van de een of andere verschrikkelijke ramp in Verwegistan?

  20. Avatar van Vod
    Journalisten moeten keuzes maken. Ik vond de keuze voor de voetballers wel een leuke afwisseling en het is wel iets dat enorm leeft op dit moment.

    Maar belangrijker nieuws kan hierdoor gesneuveld zijn dat is waar. Is dat erg? Ik vind dat het af en toe moet kunnen maar begrijp het ook als je het raar vind als zoiets op de voorpagina staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield